RKSVN App


Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het nieuws rondom RKSVN? Download dan nu de RKSVN app!


Voetbal, zoals voetbal bedoeld is

Geplaatst op: 14-05-2019 - 883 keer gelezen

Door Dave Nellen
Een stralende, late middagzon groet de veteranen van Neer op het sportpark in Egchel. Zou dit een voorbode zijn voor het te vertonen spel op het veld ? Of juist een parodie ? Want de vorige wedstrijd tegen de strijdlustige mannen van Egchel was bepaald niet om over op te scheppen. Veel dingen op het veld lukten niet en de dingen die wel lukten hadden weinig met voetbal te maken.

Maar vandaag zou dat zeker niet het geval blijken. Deze wedstrijd was gewoon een passend einde op een knotsgekke, heerlijke voetbalweek. Het technische hart van de veteranen had Nikki en Fer op stage uitgenodigd, Fons was weer fit en de volgende opstelling werd uit de hoed getoverd:

Doel: Dave;
Achterhoede: Erik, Rob, Ruud en Marcel;
Middenveld: Fer, Niels en Joost;
Aanval: Danny, Maurice en Thei.
Nikki hanteert de vlag. Fons en de nagekomen John houden de bank warm.

Vanaf het beginsignaal laat Neer, zoals altijd meestal, de bal rollen. Enkele spelers van Egchel proberen de opbouw te storen, maar worden teruggefloten, als blijkt dat dat geen zin heeft en enkel krachten kost, die ze waarschijnlijk nog nodig gaan hebben. Ruud heeft geen directe tegenstander en gaat deze zoeken in het middenveld. Dit middenveld haalt onvermoede kwaliteiten bij hem boven: als een rups die transformeert in een vlinder, zo veranderde Ruud van mandekker tot spelverdeler.
Uiteraard heeft de tegenstander ook de handen vol aan Joost die steeds diepgang zoekt. In één van de voortreffelijke aanvallen legt hij terug op de ingekomen Ruud die zijn schot ziet gekeerd door de uitstekende keeper. Ook Fer heeft nog een schietkans, maar zijn inzet ontbeert kracht om de keeper het moeilijk te maken.

Egchel voetbalt vooral via de flanken en haalt daar geregeld een hoekschop of inworp uit. Hun hoekschoppen zijn zeer gevaarlijke wapens, en hun verre inworpen mogen we toch als halve hoekschoppen rekenen. Als het maar in de 16-meter kan komen, is het gevaarlijk. Dat blijkt ook uit een scrimmage, waar Joost een tegenstander raakt in plaats van de bal. Maar deze speler ging te theatraal naar de grond en de scheids wil niets weten van een penalty. Neer komt daar goed weg. Het spel golft ondertussen op en neer, het tempo is voor veteranen begrippen ongehoord hoog en voor de toeschouwer is het een heerlijke wedstrijd. Met 0-0 worden door beide teams de kleedkamer en thee opgezocht.

Nikki neemt de plaats in van de moegestreden Marcel. Fons en John geven aan dat ze nog even als toeschouwer willen fungeren. Bij aanvang van de 2e helft, blijkt Neer de vlag te zijn vergeten, wordt John aangewezen om die te halen en Fons om die te gebruiken.

Vroeg in de 2e helft een fikse tegenvaller voor Neer. Joost grijpt naar zijn hamstring en moet geblesseerd het veld af. John neemt zijn plek in. Het sein voor Egchel om wat meer druk te gaan zetten, maar dat is tegen Neer vragen om problemen. Maurice loopt slim uit de rug van zijn tegenstander en pikt de bal op na een afgeslagen Egchelse aanval, en via Nikki wordt Danny aangespeeld.  Deze passeert op zijn beurt met vallen en opstaan 2 verdedigers en schiet de bal in de lange hoek. 0-1 in de 9e minuut na rust!  De corners van Egchel blijven nog steeds gevaarlijk en er ontstaan wat hachelijke situaties voor het doel van Dave, maar dit blijft allemaal zonder gevolgen. En dan verslaan de veteranen Egchel met hun eigen wapen in de 22e minuut na rust. Een goed genomen hoekschop van John komt bij Niels, die daar al een minuut in de lucht hangt en feilloos binnen kopt: 0-2! Nu pompt Egchel zoveel mogelijk hoge ballen via de zijkant de 16 in, maar de meeste zijn een prooi voor Dave of gaan achter.
Toch nog 1 curieus moment, als uit, wederom, een hoekschop voor Egchel de bal wordt ingekopt, maar John op de lijn redding kan brengen. De scheids denkt dat onze assistent-scheids (Fons) via handgebaren aangeeft, dat de bal over de lijn is, en fluit, tot verbijstering van Neer,  voor een doelpunt. Fons zegt van niets te weten, dus de scheids trekt deze beslissing weer in en de wedstrijd gaat gewoon verder. Om verdere assistent-scheidsrechterlijke dwalingen tegen te gaan, laten we Fons dan maar invallen. Tegen het einde van de wedstrijd nog een puntgave aanval van Neer, waar Danny de bal op het laatst afgeeft aan de goed meegelopen Fons, maar deze komt niet uit met zijn passen en schiet de bal helaas langs het doel. De voortreffelijk leidende scheids fluit niet veel later voor het eindsignaal en we gaan met onze tegenstander beginnen aan de gezellige 3e helft in de kantine.