RKSVN App


Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het nieuws rondom RKSVN? Download dan nu de RKSVN app!


Sinterklaas bij RKSVN

Geplaatst op: 02-12-2014 - 696 keer gelezen

Op 15 november was de intocht van Sinterklaas in Gouda. Vanaf dat moment is de commissie randzaken druk bezig met de organisatie van het Sinterklaasfeest bij RKSVN. Sinterklaas komt niet alleen in alle steden, dorpen en gehuchten, hij moet daar ook nog eens bijna alle verenigingen bezoeken. Het is dan ook geen gemakkelijke taak voor de commissie randzaken om de Sint in deze drukke tijden bij RKSVN te krijgen. Gelukkig draagt deze Sint RKSVN een warm hart toe. Hij overweegt zelfs om de kleur van de tabberd en de mijter aan te passen naar oranje. Daar hebben wij als RKSVN geen probleem mee.

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zo ver. Spelers/sters van de mini F en de F4 moesten om half zeven aanwezig zijn in de kantine. De opkomst was super. De kantine zat tot aan de nok vol met spelers, leiders, ouders, en broertjes en zusjes.

Er werden volop sinterklaasliedjes gezongen, en de spanning steeg met de minuut. Dat Sinterklaas een man van de klok is, werd wel duidelijk toen hij klokslag half zeven in het gezelschap van twee Zwarte Pieten in de kantine arriveerde.
Er lijkt geen sleet te komen op de goed heilig man. Wendbaar als een tol loopt hij handenschuddend door de menigte. De meeste bezoekers kent hij zelfs bij naam en toenaam. Dat is toch ongelooflijk voor een man op zo’n leeftijd.
Nadat voorzitter Piet, Sinterklaas heeft verwelkomt, neemt de Sint plaat op “zijn” fauteuil, en wordt het grote boek ter hand genomen. De Zwarte Pieten zijn druk bezig met het strooien van al dat lekkers uit Spanje. Dat er goeie keepers bij de jeugd zitten blijkt wel uit het feit dat het strooigoed niet of nauwelijks de kans krijgt om de grond te raken. 

Alle kinderen mogen bij Sinterklaas komen. Hij leest de namen voor van de kinderen die naar voren mogen komen. Telkens als de Sint een bladzijde uit het grote boek omdraait, gaat er en rode gloed door de kantine. Het blijkt de enorm grote rode diamant uit de ring van de Sint te zijn die dit fenomeen veroorzaakt.


Bij alle spelers en speelsters weet de Sint wel iets te vertellen. De een heeft een loeihard schot, de ander is een prima verdediger, of kan gemakkelijk scoren. En hij weet wie de keepers zijn. Niet alleen de kinderen mogen naar voren komen, ook enkele leiders vallen deze eer te beurt. Zij mogen zelfs een liedje zingen, en dat doen ze heel graag.

Als alle kinderen aan de beurt zijn geweest, wordt het tijd voor het uitdelen van de cadeaus. Dit is elk jaar weer een spannend moment. Wat heeft de Sint dit jaar meegebracht? In een lange rij, alsof kinderen de communie halen in de kerk, komen de kinderen bij de Sint, en krijgen ze niet alleen een cadeau, maar ook een enorme zak met snoepgoed. Er zitten zelfs overheerlijke sinaasappels uit Spanje bij. Het is duidelijk dat de crisis in Spanje nog niet heeft toegeslagen.

Pas als iedereen weer op zijn plaats zit, en Sinterklaas tot 3 heeft geteld mag het cadeau worden geopend. Vanuit alle kanten komen er geweldig mooie RKSVN sjaals tevoorschijn. Het is een grote oranje zee in de kantine. Prachtig!


Na het uitpakken gaat de Sint ons verlaten, om op een later tijdstip deze avond nog eens terug te komen voor de overige F-spelers/sters. Onder het begeleidende lied:“dag Sinterklaasje” verlaat de Sint, weer handenschuddend, de kantine. 


Later op de avond, om precies te zijn, half acht, zit de kantine weer afgeladen vol, Nu met spelers/sters en ouders broertjes, zusjes  van de F1, F2 en F3. En weer exact op tijd arriveert de Sint in de kantine. Onder het gezang van het lied: Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, komt Sinterklaas  wederom handenschuddend en af en toe een praatje makend richting “zijn” fauteuil, en ook nu weer is er een hartelijk welkomstwoord van voorzitter Piet.

Sinterklaas vraagt aan de kinderen of ze weten waarom Zwarte Pieten zwart zijn. Dit komt natuurlijk omdat ze door de schoorsteen moeten. Tevens wist hij te vertellen dat er laatst een Gele Piet was gesignaleerd. Hij was niet door de schoorsteen maar door het riool naar binnen gekomen:  hi hi. Dat kan natuurlijk ook. Ook nu weer weet Sinterklaas van alle spelers/sters precies wat hun specialiteit is, en zijn er ook hier weer leiders die een prachtig mooi Sinterklaaslied ten gehore weten te brengen, dat zijn gelijke niet kent.


Het is Sinterklaas natuurlijk niet ontgaan dat er bij RKSVN teams zijn die kampioen kunnen worden. De F1 en de A1 zijn nog volop in de race, en a.s. zaterdag gaan de beslissingen vallen. Als alle cadeaus zijn uitgepakt, ook dit zijn oranje sjaals, vraagt Sinterklaas om alle sjaals omhoog te ouden en “kampioenen” te zingen, dit om de spelers van de F1 en A1 te steunen in hun beslissende wedstrijd. Hopelijk zien we de sjaals vaak terug bij RKSVN.

Om kwart over acht komt er helaas een einde aan dit heerlijk avondje, dat tot stand is gekomen door de uitstekende organisatie van de commissie randzaken. Het was een onvergetelijk mooi Sinterklaasfeest. 

Als het lied: dag Sinterklaasje weer wordt gezongen, loopt Sinterklaas handenschuddend richting de uitgang. Ook nu blijkt weer dat deze Sint RKSVN een warm hart toedraagt, want alvorens het sportpark te verlaten, gaat hij nog even alle teams die aan het trainen zijn een bezoekje brengen, en verdwijnt dan in de duisternis, richting zijn volgende bestemming.

Sinterklaas, Zwarte Pieten, leden van de commissie randzaken en zeker niet te vergeten Rien,

Hartelijk dank voor dit bijzonder mooie Sinterklaasfeest bij RKSVN.