RKSVN App


Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het nieuws rondom RKSVN? Download dan nu de RKSVN app!


Neer tekent voor ‘t Maasveld

Geplaatst op: 04-10-2021 - 600 keer gelezen

’t Maasveld, een initiatief vanuit onze eigen gemeenschap. Ooit gestart vanuit een harde kern van vrijwilligers vanuit de lokale Zaalvoetbalvereniging om de voormalige spantenhal op te knappen. Mede op wens van de gemeente Leudal uitgegroeid tot een veel breder initiatief  vanuit de Neerse gemeenschap en verenigingen en gebruikers vanuit andere dorpen in onze gemeente Leudal, maar bijvoorbeeld ook Peel en Maas. 

Een initiatief van Mensen Van Hier. Een verbeterplan van onszelf en voor onszelf. Waar sportend Neer en omgeving voor tekenen.

Waarom?
Om ervoor te zorgen dat we (sport)plezier met elkaar beleven en fit en gezond blijven. Nu en in de toekomst. Maar ook om straks andere sporten te kunnen bedrijven. Tijden veranderen immers en Neer gaat daar in mee. Dat doen we samen met deze eerste Open Club van Limburg.

Wat verandert er dan?
Er is al heel wat gebeurd. Zo heeft ‘t Maasveld de sporthal al flink onderhanden genomen en groter gemaakt. in samenwerking met Stichting Spantenhal en gebruikers op dat moment zoals Zaalvoetbalverenging De Gastronoom en (potentiële) toekomstige gebruikers als volleybalvereniging Accretos.  Er ligt nu een spiksplinternieuwe sportvloer in en de hal heeft een nieuwe verlichting en geluidsinstallatie.  Zaal- en volleyballers uit Neer en omstreken maken er, sinds de coronamaatregelen het weer toelaten, met groot enthousiasme en plezier volop gebruik van. En met het online reserveringssysteem, ontworpen door een lokale ondernemer, is het ook nog eens makkelijk voor anderen om de sporthal voor een sportactiviteit of evenement direct te reserveren.

De ruim 450 voetballers van RKSVN uit met name Neer, maar ook een nog altijd  groeiend aantal uit Buggenum en Haelen kunnen dankzij ’t Maasveld straks op een kunstgrasveld ook in natte herfst- en wintermaanden doorvoetballen.  Het voetballen in Neer heeft al aantrekkingskracht, dat blijkt ook uit interesse van de dames uit omliggende dorpen en vanuit KNVB. En die aantrekkingskracht neemt alleen nog maar toe. De voetbalvelden staan aan de vooravond van een hoognodige renovatie. Met de verdere ontwikkeling van ’t Maasveld slaan we twee vliegen in een klap: Naast het kunstgrasveld, 2 gras voetbalvelden  komt er ook nog een klein wedstrijdveld bij voor de jeugd.

Door ‘t  Maasveld worden de tennisbanen verplaatst en krijgen ze een centrale locatie naast het hoofdgebouw. Dit in combinatie met nieuwe banen die het hele jaar bespeelbaar zijn zal het ledenverloop sterk tegen gaan en een toekomst bestendige club opleveren waar men weer kan groeien vanuit de huidige 140 leden. In het kader van open club wordt gebruik gemaakt van het nieuwe facilitaire gebouw samen met de andere partners.

De ruiters van Rijvereniging Neer krijgen een compleet nieuwe rijbak voor dressuur- en springlessen voor zowel pony’s als paarden.

Dankzij ’t Maasveld verbetert de toekomst voor Zwembad Ligteveld, waar honderden zwemmers uit Neer en omstreken gebruik van maken.

 Het evenemententerrein blijft plek bieden aan KVW Neer, BuitenZinnen en andere partijen die ook al wekelijks of jaarlijks gebruikmaken van deze ruimtes. En onderling samenwerking op zoeken.

Er komt een heus Bike Park, 15.000 m2 groot. Mountainbikers en cyclocrossers staan al te trappelen. Daarnaast legt ’t Maasveld een 800 meter lange wielerbaan aan. Team Cycling Limburg, TC Naers Peloton, Wielervereniging La Rochelle, FC fiets Roermond en diverse andere regionale fietsclubs kijken reikhalzend uit naar een veilige wieleromgeving, juist ook voor groeiend aantal jeugdrijders. Deze baan kan ook voor skeeleren of hardlopen worden gebruikt, maar denk ook een e-bike trainingen voor senioren.

De voetballers, tennissers en sporters van de sporthal gaan samendoen met kleedlokalen en kantine in een gezamenlijke accommodatie.

De parkeerplaats gaat voor sporters en bezoekers  van de Waije naar het Ligteveld in een fraai, groen ingerichte omgeving. Daarnaast is er ook volop parkeerplek voor diegene die met de fiets komen zoals het overgrote merendeel van de wielrenners.

En … last but not least, dit alles kan omdat we samen met alle huidige en toekomstige verenigingen, omwonenden en andere geïnteresseerden zoals sportopleiding CIOS continu kijken hoe we verbindingen kunnen leggen en elkaar kunnen blijven versterken.

Open Club
Als alles klaar is kunnen maar liefst vijftien verschillende sporten worden beoefend op ’t Maasveld. Maar het gaat niet om sporten alleen. Het gaat ook om de vele vrijwilligers die ’t Maasveld mede dragen, onderhouden en de handjes uit de mouwen steken; snoeien, maaien, timmeren, toezichthouden. Dat is heel belangrijk; het sociale aspect van ’t Maasveld.  Zaken als vrijetijdsbesteding of opvoeding. Leren winnen en leren verliezen. Iedereen kan meedoen aan ’t Maasveld. Dat staat immers in het vaandel van ’t Maasveld; de Open Club-gedachte handen en voeten geven. Opdat iedereen gebruik kan maken van ’t Maasveld. Of je lid bent van een club of niet. Zo kijkt sportleidersschool CIOS in Sittard en Venlo al serieus naar de mogelijkheden om op ’t Maasveld straks opleiding en praktijklessen te gaan geven. En er is een zwaan-kleef-aan effect. Steeds meer clubs en verenigingen sluiten zich bij Maasveld aan.

Stichting ’t Maasveld is niet over één nacht ijs gegaan. De inbreng van vele verenigingen leidden tot de eerste schetsen. Die werden besproken met de betrokken verenigingen en met buurtbewoners. Er werden buurtavonden en rondleidingen gehouden voor buurtbewoners en politici. Om iedereen zo goed mogelijk te informeren en vooral ook mee te laten denken in dit initiatief vanuit de gemeenschap. Er kwam veel lof. Er waren, logischerwijs zoals bij iedere verandering, ook zorgpunten en positieve kritiek. Ook die nam de stichting zich ter harte. Gevolgd door onder andere  keukentafelgesprekken om de zorgen en daarmee ook wensen verder te verkennen. Al die inbreng tezamen leidden tot aanpassingen in de schetsen.  Zijn we er in geslaagd zoveel mogelijk  mensen (of iedereen) tevreden te stellen// hebben we (alle)  zorgpunten kunnen wegnemen? Dat kunt u zelf het beste beoordelen. Tegelijkertijd kunnen en durven we,  vanuit verreweg het overgrote merendeel van de reacties, met volle overtuiging zeggen ‘Neer tekent voor ’t Maasveld’ het uiteindelijke plan is, met dank aan ieders inbreng, positief en kritisch, vele malen beter geworden. Zo blijven er meer bomen dan in eerdere plannen, wordt het groen diverser, verhoogt de verkeersveiligheid o.a. door scheiding van verkeersstromen van fietsers en automobilisten, richt de toekomstige, duurzame led-verlichting zich daar waar het hoort op de velden en niet op de huizen in de omgeving en vangen toekomstige geluidswallen (veel meer) het geluid op . Al met al pluspunten.

We kijken, samen met onze partners en hun achterban met enkele duizenden gebruikers, uit naar de verdere realisatie van ’t Maasveld.

Samen met de gemeente Leudal, samen met de Provincie Limburg, samen met de buurt en samen met al onze 40 partners.

John van Haeff, voorzitter
Joost Derikx, secretaris
Niels van den Beucken, penningmeester
Roy van Rijt, bestuurslid
Egbert Hanssen, communicatie

Namens de huidige gebruikers:
RKSVN, Rick Beurskens
LTV Neer, Patrick Geraedts
Spantenhal, Fred van der Leeden
Zwembad, Team zwembad
Rijvereniging, John Hebben

Meer weten over ’t Maasveld? Kijk op: www.hetmaasveld.nl