RKSVN App


Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het nieuws rondom RKSVN? Download dan nu de RKSVN app!


Jeugdig elan

Geplaatst op: 16-05-2022 - 669 keer gelezen

Door: Dave Nellen

Op deze prachtige lentenamiddag met zomerse temperaturen verzamelen de Neerse veteranen zich weer bij café Maneslust. Dit keer gaat de reis naar Nederweert. Vanwege een aantal blessures en de Venloop is Ramon Berben nog aan de selectie toegevoegd. Daar aangekomen hadden we nog even naar de O-19 (ofwel A-jeugd in archaïsche termen) kunnen kijken, maar we lopen meteen naar het kleedlokaal om onze (on)zinnige gesprekken voort te zetten. De sfeer zit er goed in, en we blijven liever in het kleedlokaal zitten dan in de nog onwennige hitte warm te lopen.
Het leidersduo Fred en John B. (Ruud v.S. had een functie elders) stuurt het volgende elftal de wei in:

Achterhoede: Dave, Ruud, Rob, Niels, Rens
Middenveld: Thei, Maurice V., John T.
Aanval: Henk, Ramon, Danny

De veteranen van Merefeldia lijken wat verjonging te hebben doorgevoerd in het elftal sinds de laatste keer dat we tegen hen gespeeld hebben en we zijn benieuwd naar de kwaliteit. De oudste man van het veld is dit keer niet Henk, maar de scheids. Deze goede man trekt zich van deze statistiek niets aan en zal een goede pot fluiten. Ondanks de warmte, waar uiteraard beide teams last van hebben, neemt Neer het heft meteen in handen en scoort bijna in de 1e minuut. Een aantal minuten later is het wel raak, als Thei randje 16 besluit uit te halen en hoe. Geen pegel, maar wel een balletje die precies in de linker bovenhoek past. 0-1 (10e). De Neerse verdediging lijkt ook last te hebben van de warmte, want er lopen toch wel vaak een boel Ni-jwiertse mannen vrij. Overigens zonder grote kansen te creëren. Niels besluit dat hij zijn 1 op 1 marge wil behouden (doelpunt per gespeelde wedstrijd) en gaat mee naar voren, controleert de bal netjes met de borst en schiet beheerst buiten het bereik van de keeper in de rechter bovenhoek. 0-2 (18e). Het antwoord van Merefeldia laat niet lang op zich wachten en als een ware kopie van de goal van Marco van Basten tegen de Duitsers in 1988 wordt de 1-2 (20e) binnen gegleden.
Het lichaam van Thei roept hem in de 25e minuut een halt toe en hij wordt vervangen door de nagekomen Mathijs. De keeper van Merefeldia voedt Danny’s onzekerheid en zelfmedelijden door een één-op-één situatie met zijn voet te blokkeren. Ramon laat zijn elastieke lichaam weer eens spreken door een bal via een omhaal binnen te schieten/vallen. 1-3 (30e).

Geen thee onder de rust, maar mierzoete limonade. Erik komt in het team voor Henk. Als de 2e helft begint, blijkt dat daarmee de gemiddelde leeftijd flink is gedaald. Bij onze tegenstander staan namelijk 2 mannen (jongens), die net van dat andere veld zijn afgelopen. Dat zij zich niet willen laten kennen, ondervindt Erik in zijn eerste paar seconden. Hij wordt door 2 tegenstanders, waarvan één van de wissels, flink in de  mangel genomen. Ook Dave is hier blijkbaar van in de war, want hij speelt zomaar de andere jongeling de bal in de voet. Deze maakt geen fout en het staat 2-3 (37e). Neer is nog steeds niet bij de les en 3 minuten later wordt het nog erger. Balverlies op het middenveld en diezelfde jongeling kan weer doorlopen met de bal. De uiterste krachtinspanning van Rens werkt averechts (links dus) en de van richting veranderde bal betekent de 3-3.

In tijden van nood staan de echte mannen (en vrouwen) op en Neer vormt hier geen uitzondering op. De rug wordt gerecht, het initiatief terug gepakt en we gaan weer voetballen met jeugdige bezinning gecombineerd met een paar honderd jaar aan ervaring. Binnen 2 minuten staan we weer voor als Maurice V. beheerst binnen schiet. We geven de wedstrijd niet meer uit handen en in de 49e minuut zet Mathijs de marge weer op 2. 3-5. Maurice V. laat zich vervangen door Henk. Een paar minuten later blijkt dat we toch een wissel te weinig hebben, als het lichaam van John T. er ook de brui aan geeft, maar met 10 man blijven we de bovenliggende partij. Mathijs onderstreept dat feit met een kreet van frustratie op een mislukte voorzet, die onder toeziend oog van de verbouwereerde keeper bij de 2e paal binnen stuitert. 3-6.

Met deze eindstand worden de tafels bij café Maneslust bij elkaar geschoven voor een gezellig samenzijn, dat weer de basis vormt voor de komende sportieve successen. Onze volgende tegenstander Horn is gewaarschuwd.