RKSVN App


Wil jij als eerste op de hoogte zijn van het nieuws rondom RKSVN? Download dan nu de RKSVN app!


Good practise: Afspraken binnen jeugdteams RKSVN

Geplaatst op: 02-06-2014 - 654 keer gelezen

Op 2 december 2012 werd de Nederlandse voetbalwereld opgeschrikt door de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van SC Buitenboys.
In het weekend van 9 en 10 december werden uit respect en bezinning alle wedstrijden van de KNVB afgelast. Dit gaf alle verenigingen de kans om in dit weekend te overleggen over hoe als vereniging om te gaan met respect voor leiding, medespelers en tegenstanders. Ook bij RKSVN uit Neer zijn de koppen bij elkaar gestoken en is uitvoerig gesproken over het thema respect. In het verleden waren wel eens voorvallen bij de vereniging, die tegen of net over de grens waren. Intern werd dat dan opgelost.

Afspraken
Op dit moment bestaat de jeugdafdeling van RKSVN uit 178 jeugdspelers en 41 kaderleden, onderverdeeld in 15 teams. Binnen de jeugdafdeling is men samen aan de slag gegaan met het maken van afspraken. Gestart werd met het uitleggen van de betekenis van het woord “respect”. Voor veel kinderen is het gewoon een woord, zonder het verdere besef wat respect inhoudt.

Vervolgens hebben de teams, vanaf de jongste jeugd, de F5, tot en met de oudste jeugd, de A-categorie, zelf afspraken gemaakt met betrekking tot respect. Per team werden minimaal 3 afspraken gemaakt. Denk hierbij aan afspraken als niet schelden, geen commentaar op de leiding, tegenstander voor en na de wedstrijd een hand geven en niet pesten.

De jeugdteams hebben ook gesproken over “straffen” wanneer iemand zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Het mooie is dat de teams de straffen zelf benoemd hebben. Het kan variëren van kleedlokalen poetsen tot het niet mogen deelnemen aan een wedstrijd. Bij grote of herhaaldelijke overtredingen neemt het bestuur maatregelen, maar RKSVN wil in eerste instantie de verantwoordelijkheid bij de teams zelf leggen.

Teamfoto
Na het maken van de afspraken is van elk team een teamfoto gemaakt. Bij deze foto zijn de zelf gemaakte afspraken genoteerd en hebben alle spelers hun naam of handtekening geplaatst. De foto’s zijn daarna in de kantine opgehangen; en niet zo maar opgehangen! Symbolisch is een doel afgebeeld op de muur van de kantine met het opschrift “ons doel”.

Bestuurslid Bart Boonen: ,,We zijn met veel enthousiasme met deze actie van start gegaan. Het was duidelijk te merken dat de dood van Richard Nieuwenhuizen enorm veel heeft los gemaakt binnen onze vereniging, maar ook bij onze tegenstanders. Het belangrijkste is nu, om het respect te waarborgen. Daarom is de opzet om bij de start van elk nieuw seizoen, per team ook nieuwe afspraken te maken en deze via 'ons doel' te delen in onze kantine.”

Deel 'good practices'!
RKSVN laat op een fantastische wijze letterlijk zien waar de vereniging voor staat en hoe handen en voeten wordt gegeven aan het woord “respect”. Zijn er nog meer verenigingen die aandacht hebben voor sportiviteit en respect? Deel dit dan ook! Neem hiervoor contact op via zuid2@knvb.nl.

Bron: KNVB.nl